• Μια ηλιόλουστη, φθινοπωρινή Κυριακή του Νοεμβρίου η ομάδα της εταιρείας Roukis Professional μπήκε σε ένα ιδιωτικό βανάκι και ξεκίνησε για την πρωτεύουσα. Στο πλαίσιο της δέσμευσης της εταιρείας για παροχή εκδρομών και δράσεων σύσφιξης σχέσεων της ομάδας (team-building events) διενήργησε την Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2021 μια ιδιωτική ξενάγηση με θέμα “το Κάλλος και τον Καλλωπισμό στην Αρχαιότητα” μέσα από τις πλούσιες συλλογές του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου στην Αθήνα.

“Όντας διαρκώς σε ένα περιβάλλον με θέμα την ομορφιά και τον καλλωπισμό, σκέφτηκα ότι μια τέτοιου τύπου ξενάγηση στις πολύτιμες συλλογές του ΕΑΜ θα βοηθούσε όλη την ομάδα να κατανοήσει καλύτερα τους τρόπους και τα εργαλεία καλλωπισμού στους αρχαίους πολιτισμούς που κατοικούσαν στον Ελλαδικό χώρο από την προϊστορία έως και τη Ρωμαϊκή περίοδο και να συνειδητοποιήσει πώς - γυναίκες και άντρες - μοιραζόμασταν την ίδια αγάπη για την φροντίδα του σώματος και της εξωτερικής μας εμφάνισης. Πέραν, όμως, του καλλωπισμού ήθελα να κατανοήσουμε όλοι καλύτερα την έννοια του Κάλλους που αποτελούσε ένα ιδεώδες που συνδύαζε τις αρετές της ψυχής (την εσωτερική ομορφιά) με την περιποίηση του σώματος (την εξωτερική ομορφιά).” αναλύει η Φαίδρα Ρούκη (MA in Cultural Heritage Management) υπεύθυνη Marketing & HR της εταιρείας. Η ξενάγηση, λοιπόν, συνδύαζε την ιστορική αφήγηση στην είσοδο κάθε αίθουσας και την ακολουθούσε ένα αγαπημένο παιδικό παιχνίδι, γνωστό ως “κυνήγι θησαυρού”, όπου όλοι οι συμμετέχοντες χωρισμένοι σε 3 ομάδες έπρεπε να ανακαλύψουν τα εκθέματα του μουσείου μέσα από τους γρίφους που τους εξιστορουσαν σε α’ πρόσωπη αφήγηση.

Όλα τα μέλη της ομάδας δούλεψαν ομαδικά είτε στις υπο-ομάδες τους είτε ως ένα ενιαίο σύνολο ανάλογα με την αποστολή που είχαν κάθε φορά και κατάφεραν να ανακαλύψουν όλα τα εκθέματα του μουσείου μέσα από τους γρίφους και να κατανοήσουν τις πρακτικές καλλωπισμού που ακολουθούσαν οι Κυκλαδίτες και οι Μυκηναίοι στο Προϊστορικό Αιγαίο, οι Αθηναίοι στην Κλασική Αρχαιότητα και οι Αιγύπτιοι στη Ρωμαϊκή Περίοδο. Πιο συγκεκριμένα, και με τη βοήθεια της αφήγησης, αντιλήφθηκαν τις αξίες του Κάλλους, όπως περιγράφονται στην αρχαία ελληνική φιλοσοφική σκέψη: τη συλλογικότητα, την ειλικρίνεια, τον ηρωϊσμό, την αυταπάρνηση, τη σοφία, την πίστη και την καλοσύνη. Αυτός, άλλωστε, ήταν και ο σκοπός της δράσης: να καλλιεργηθεί το ομαδικό πνεύμα και η συνεργασία μεταξύ όλων των μελών της ομάδας, να αναπτυχθεί η παρατηρητικότητα και η δημιουργική σκέψη και εν γένει, να ενισχυθούν οι δεσμοί μεταξύ των μελών της εταιρείας.

Ένα σύντομο διάλειμμα από την ξενάγηση, βρήκε την ομάδα στην κατάφυτη εσωτερική αυλή του μουσείου όπου απόλαυσαν ένα σύντομο καφέ κάτω από τον φθινοπωρινό ήλιο. Μετά την ξενάγηση, ακολούθησε μια βόλτα στα στολισμένα σοκάκια της συνοικίας Ψυρρή, στο κέντρο της Αθήνας και φαγητό στο εστιατόριο “Το Λοκάλι”, όπου πραγματικά ένιωθες και έτρωγες “σαν ντόπιος”. “Πραγματικά αυτή η εκδρομή θα μας μείνει αξέχαστη” αναφέρουν τα μέλη της ομάδας στο λεωφορείο, επιστρέφοντας στην Κόρινθο.

Ευχαριστούμε πολύ τους:

• Βασίλης Μαρδίκης από την εταιρεία Mardikis Tours για την εξασφάλιση της ασφαλούς μετακίνησής μας προς και από την Αθήνα με το πιο σύγχρονο mini bus που παρείχε όλες τις ανέσεις.

• Χριστίνα Μοάτσου από την εταιρεία Lokali Cup, Tap and Tavern για το υπέροχο μενού που επιμελήθηκε για την ομάδα μας.